Składniki:
6 jajek (użyłam jajek rozmiar M)
5 łyżek otrąb (mieszanki)
1 łyżka czubata kakao
3 łyżki maizeny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6-7 łyżek słodziku np. stewi
4 łyżki serka homogenizowanego
3 szklanki mleka
3 łyżki agar agar
1 laska wanilii
szczypta soli
Czego będziesz potrzebować?
3 miski
rondelek
szklanka
łyżka
mikser
blaszka do pieczenia
Przygotowanie:
Na stole postaw 2 miski wysokie i jedną mniejszą. Do jednej miski wbij 5 białek i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj 1 całe jajko, 3 żółtka, otręby, 1 łyżkę maizeny, 4 łyżki słodziku, kakao, proszek do pieczenia. miksuj mieszankę na najwyższych obrotach przez mniej więcej 5 minut. Po tym czasie dodaj ubitą wcześniej pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni (w nagrzanym wcześniej piekarniku). Kiedy ciasto ostygnie przetnij je na pół.
Do rondelka wlej 2 szklanki mleka, dodaj rozciętą na pół laskę wanilii. Zagotuj na małym ogniu. Wymieszaj w małej miseczce 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami i 0,5 szklanki mleka. Mieszankę dodaj do gotującego się mleka. Pamiętaj aby energicznie mieszać- inaczej powstaną grudki. Zagotuj, po czym ostudź i dodaj serek homogenizowany, słodzik do smaku i agar agar rozpuszczony w ciepłym mleku (1/3 szklanki). Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa będzie tężeć wyłóż ją na ciasto i przykryj drugim kawałkiem. Dobrze jest wstawić ciacho do lodówki na całą noc.
Musze spróbować ale powiedz co to jest maizena?
OdpowiedzUsuńMaizena to "zamiennik" mąki, a dosłownie to skrobia kukurydziana.
OdpowiedzUsuń