środa, 6 listopada 2019

Nalewka śliwkowa

Składniki:
-1 kg śliwek
- 10 dag śliwek suszonych (bez pestek)
- 10 dag rodzynek
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 szklanki wódki
- 0,5 szklanki białego rumu
- 0,5 kg cukru
- 1 laska wanilii

Przygotuj świeże śliwki. Umyj je dobrze, osusz i oddziel pestki. Wszystkie śliwki (bez pestek) i 15 sztuk pestek wrzuć do słoja i zalej wódka i spirytusem. Odstaw na 2 do 3 tygodni w ciemne miejsce.

Po odstaniu nalewu dodaj sparzone wcześniej rodzynki i suszone śliwki i odstaw miksturę na 2 tygodnie. Po tym czasie zlej nalew do nowego słoja i zamknij go. Dodaj do owoców rum, cukier i laskę wanilii. Potrząśnij i odstaw. Zabieg powtarzać co dwa dni, aż cukier zupełnie się rozpuści. Dopiero po tym czasie zlej syrop i odciśnij owoce. Syrop z owoców połącz z nalewem i odstaw na ok 4-5 dni. Kiedy syrop z nalewem "przegryzą się", odfiltruj i rozlej do przygotowanych butelek. Butelki odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 6-8 miesięcy.

Dodatkowe rady
1. Polecam zagotować cukier w minimalnej ilości wody, zebrać tzw. szumowinę. Wygotowując wodę na nowo uzyskasz kryształki cukru. I dopiero wtedy dodaj go do owoców. 
2. Jeśli przekroisz laskę wanilii uzyskasz więcej aromatu.

SMACZNEGO!!!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co ze śliwki 😍😍😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewka śliwkowa brzmi aż zbyt pysznie! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sliwki w takiej postaci, placek z nasączonymi owocami jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko, co ze śliwek brzmi dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja akurat śliwek nie lubię, ale wiem, komu podesłać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze żadnej nalewki nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama jest ekspertem w robieniu nalewek wszelkich. Podrzucę jej przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi mega ... musi być pyszna!Nigdy nie robiłam sama nalewki ale takie pomysły bardzo mnie motywują żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń