piątek, 7 czerwca 2019

Likier karmelowo- waniliowy

Jestem wielką fanką karmelu w każdej postaci. Dlatego czasami z nim eksperymentuję i niekiedy wychodzi coś całkiem fajnego. Dziś podam Wam przepis na nalewkę karmelowo- waniliową.
Jeśli umiesz zrobić prawdziwy karmel Twoja nalewka będzie mieć taki kolor ^_^
Składniki:
1 puszka skondensowanego, schłodzonego mleka
1 laska wanilii
0,5 l spirytusu
1 cytryna
0,4 kg rodzynek

Przygotowanie:
Zrób karmel ze skondensowanego mleka. Wystarczy, że będziesz przez 2 godziny gotować we wrzątku puszkę ze skondensowanym mlekiem. Następnie ostudź ją. Sparz cytrynę, cienko obierz skórkę i wyciśnij sok. Sparz rodzynki. Przekrój wzdłuż laskę wanilii. 
Do uprzednio przygotowanego słoja (umyty, wyparzony, osuszony), wlej ostudzony karmel i alkohol. Wrzuć rozkrojoną wanilię, sparzone rodzynki oraz skórkę i sok z cytryny.
Wymieszaj składniki w słoju i odstaw go na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedź nalew. Możesz już delektować się nalewką. Pozostałe po nalewie rodzynki możesz wykorzystać do tzw. pijanego ciasta.

Jest jeszcze drugi sposób na przygotowanie likieru karmelowego. Wystarczy połączyć ostudzony karmel z alkoholem i gotowe. W tym przypadku nie trzeba czekać, aż nalewka "odstoi".

Uwaga! Jeśli 15 minut temu zadzwonili znajomi, rozpuść dużą garść krówek w butelce wódki, a na pewno miło ich zaskoczysz.

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam samodzielnej roboty nalewki na słodko <3 Też takie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja muszę napisać, że akurat nie znoszę likierów, czego nie rozumie moja sąsiadka i zawsze jakimś mnie częstuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię karmel i wanilię - więc taki likier na pewno przypadłby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego jeszcze nie robiłam, muszę sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam. Musi byc pycha! Ja juz dlugo jestem 0% :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piłam ten likier u Ciebie. PYSZOTA!!!

    OdpowiedzUsuń