niedziela, 24 lutego 2019

Wino z cebuli

W tym roku pogoda szaleje. Jednego dnia mamy 15 stopniową, słoneczną wiosnę, a kolejnego jest już 5 stopni na minusie. W stajesz w środę i nie widzisz sąsiedniego budynku, bo jest tak gęsta mgła, a nazajutrz skrobiesz szyby samochodu, aby móc ruszyć do pracy. Dlatego trzeba wzmocnić organizm. Znam na to całkiem ciekawy sposób- zróbcie wino z cebuli.

Składniki:
20 dkg cienko pokrojonej cebuli
10 dkg jasnego, płynnego miodu (wybierz ulubiony)
60 dkg białego wina

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do macerowania na dwie doby (48 godzin). Po tym czasie przefiltruj np. przez pieluszkę tetrową i gotowe. Teraz możesz wzmacniać organizm, pijąc od 2 do 4 łyżeczek dziennie. Na zdrowie! 😄
Cebula pod każdą warstwą skrywa niespodzianki 😉
7 ciekawostek o cebuli:
1. W cebuli znajduje się duża ilość organicznych związków siarki. To one odpowiadają za zapach i właściwości cebuli. Są aktywne nawet w małych stężeniach.
2. Pod łuskami znajdują się minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne choroby i infekcje. Należą do nich cynk, fosfor, krzem i magnez.
3. Cebula zaliczana jest do tzw. naturalnych antybiotyków, ponieważ w każdej główce znajdują się substancje bakteriobójcze, które radzą sobie nawet z bakteriami opornymi na działanie antybiotyków.
4. Masz zatkany nos? Powąchaj obraną cebulę. W ten sposób naturalnie odkazisz i udrożnisz nos.
5. Chorowałeś i musiałeś brać antybiotyk? Może się to wiązać z ulokowaniem szczepów grzybów w przewodzie pokarmowym. W oczyszczeniu z nich organizmu pomoże zjadanie cebuli duszonej na wodzie.
6. Cebula pomoże obniżyć Twoje ciśnienie, syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne.
7. W kuchni cebula jest nieodzownym dodatkiem do surówek. Jeśli przygotowujesz ciężkostrawne mięso koniecznie dodaj do dania cebulę z pieprzem!

10 komentarzy:

  1. Chętnie wzmacniamy organizmy, właśnie cebulą, ale też czosnkiem, miodem, i tranem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A przepis chętnie wykorzystam, takiego wina jeszcze nie miałam okazji kosztować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie dodałam wina, dlatego taki syrop musiał stać w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam już w syropie z cebuli (piłam), z buraków (mąż ma traumę z dzieciństwa ;)) ale o winie z cebuli jeszcze nigdy. Bardzo jest niedobre?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako dziecko piłam syrop z cebuli. Ale o winie nigdy nie słyszałam! Wow!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cebule! Taki syrop, tylko bez wina, piłam gdy byłam dzieckiem. Z ciekawości spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, bardzo nie lubię cebuli - więc pewnie mając świadomość, że to z niej zrobione jest wino, miałabym spore opory przed spróbowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj nie odważyłabym się spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. No powiem Ci nietypowy (jak dla mnie pomysł), trochę się boję spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń