wtorek, 30 lipca 2019

Moc borówek

Lubicie borówki? Wiecie, że są bardzo zdrowe? Obecnie w Polsce najbardziej popularna jest borówka amerykańska, jednak warto zwrócić uwagę na borówkę brusznicę, która w Polsce jest chyba od zawsze. Inaczej borówka czerwona, czerwona jagoda czy borówka wiecznozielona. Powszechnie wykorzystuje się owoce i liście. Czasami bywa mylona z żurawiną. Jedne i drugie wyróżniają się czerwonym kolorem owoców i mocno kwaśnym smakiem. Owoce żurawiny są większe i niejednolicie pokryte kolorem. Leży poziomo przy ziemi, nie ma pędów pionowych. Najczęściej rośnie na bagnach torfowych. Borówka to niewysokie krzaczki, a jej owoce są drobniutkie i mocno czerwone, dobrze wybarwione. Rośnie w lasach sosnowych i mieszanych- na pewno niejednokrotnie widzieliście je podczas spacerów po lesie.
Borówkę można wykorzystać do produkcji dżemów i konfitur, a także leczniczych nalewek i naparów.  Borówki chronią naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi oraz przed szkodliwym działaniem stresy wywołanym przez wolne rodniki. Co ważne, zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu. Gotowe preparaty możesz kupić w aptece lub sklepie zielarskim, ale możesz też przygotować je w domu, co szczególnie polecam.

Borówkę znajdziecie podczas spacerów po lesie
 
Nalewka z owoców borówki
Składniki:
1 kg owoców
1 l spirytusu 96%
0,5 kg cukru
1 l wody

Sposób przygotowania.
Dojrzałe, czerwone owoce oczyść, umyj i lekko pognieć. Włóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż owoce wyblakną. Po tym czasie ugotuj syrop cukrowy (z 1 l wody i 0,5 kg cukru). Ostudź i dolej do niego nalew spirytusowy. Przefiltruj i rozlej do butelek nalewkę o jasnoczerwonym kolorze i kwaskowatym smaku.


Nalewka z owoców borówki
Składniki:
0,2 kg owoców
1,5 l spirytusu 70%

Przygotowanie.
Oczyszczone borówki namocz w alkoholu na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalew i rozlej do butelek. Nalewka poprawia trawienie, ma właściwości antyseptyczne i przeciwbiegunkowe. Może być wykorzystywana jako preparat hipoglikemizujący. Przyjmuje się 20 kropli dwa razy dziennie w znacznych odstępach od posiłków.

Wywar z borówek
Składniki:
3 łyżki owoców
1 l wody

Przygotowanie.
Owoce borówki ugotuj w 1 l wody. Kiery wywar zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i utrzymuj stan wrzenia ok 5 minut. Następnie odstaw miksturę na 10 minut i przecedź. Gotowe.
Pij 3 szklanki dziennie. Pomoże Ci zwalczyć biegunkę i infekcje dróg moczowych. Łagodzi, a nawet niweluje ból spowodowany przez hemoroidy.

18 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że borówki mają taką moc. Wiem za to, że owoce jagodowe mają najniższą zawartość cukru, więc mogą je jeść nawet osoby liczące kalorie.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas borówki uwielbia córka :) Mogłaby jeść na kilogramy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja borówki najbardziej lubię solo lub w ciastach

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze to pokazac mojej Mamie. Ona jest w naszej rodzinie specjalista od nalewek i przetworow.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką borówki amerykańskiej, którą mogę jeść, jeść i jeść ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy borówki u nas co roku jest szał na drożdżówki z borówkami, które zawsze kupujemy w jednym miejscu... coś pysznego !

    OdpowiedzUsuń
  7. Borówki uwielbiamy, zasadziliśmy kilka krzaczków w ogródku. Jak tylko dojrzewają, rzucamy się na nie jak szarańcza całą rodziną.

    OdpowiedzUsuń
  8. Amerykańską znam i lubię, o czerwonej jakoś nie słyszałam. Jak będę w lesie zwrócę uwagę, bo owoce jagodowe ogólnie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja lubię jako dodatki do deserów czy innych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiedziałam, że borówki mają aż taką dużą moc. Uwielbiamy borówki i bardzo często je zajadamy. Jaś uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakbym tlyko miała borówke na stanie zrobiłabym na 100% - mniam juz czuje ta naleweczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. U nas syn pół kg borówki amerykańskiej zjada z 5 minut :D tej nie znalam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam w ogrodzie borówkę amerykańską <3 Synek uwielbia, zresztą wszyscy ją lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda mi zawsze owoców na wina i nalewki, bo nikt tego nie pije później :) al mrożę i robię konfiturę, która znika w zimowych owsiankach.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znam tej czerwonej odmiany borówki, o nalewce z tego owocu też nie słyszałam. 😉 Natomiast amerykańską uwielbiamy wszyscy.😃

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam i siadam na kilogramy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Duzo tych nalewek u Ciebie :) Sama skorzystam z niejednego przepisu, zwlasza że sezon jesienno chorobowy już się zaczął:/

    OdpowiedzUsuń
  18. Borówki zawsze robiłam jako "powidła" z gruszką. Przepisu na nalewkę nie znałam. Dzięki. Patrycja

    OdpowiedzUsuń